6 май имен ден

Дата на публикация: 31.07.2018

В българския народен календар Гергьовден е един от най-големите празници през годината и най-големият пролетен празник. Вярва се, че събраната по Гергьовден роса има особена целебна сила.

Ергените кичат със зеленина дворните врати на любимите си, а момите вият китки и венци и ги слагат в косите си. Теодосий Велики виж повече. В Западна България пък агнето се коли при река, като кръвта му изтича във водата ако е заколено в къщи, кръвта му се отнася и се хвърля в реката [25].

Утреня, Царски часове, Отпуст виж повече. Алеко Александър Александра Александрина. Алеко Алекса Алексей Алекси Алексий. Също така на Гергьовден става първото вкусване на мляко и млечни продукти през годината.

Живоприемни източник - Светли петък след Великден виж повече! София, Второ фототипно издание, стр. Календарни празници и 6 май имен ден на българите. Виктор Виктория Мина Минка Минчо.

Календарни празници и обичаи на българите. Виктор Виктория Мина Минка Минчо. София, стр, стр.

Яков, брат Божий виж повече. Параскева-Петка Търновска виж повече. Утреня, Царски часове, Отпуст виж повече.

Съдържание

Другаде пазят слама от трапезата на Бъдни вечер и я разхвърлят из имота или я палят на високи места из землището на селището, за да не пада гръм и да не вали градушка. Захария и праведна Елисавета виж повече. Абонирай се за да получаваш известия за всички празници, почивни и имени дни. Чества се и като Празникът на овчаря. Екатерина Катерина Катрин Катя Тинка.

В българския народен календар Гергьовден е един от най-големите празници през годината и най-големият пролетен празник. След къпането в росата, на връщане към домовете си хората берат свежи зелени растения здравец , бук , коприва , люляк и др.

  • Възкресение Христово, Великден виж повече. Симеон Богоприимец и Анна пророчица виж повече.
  • На места в Южна България агнето се коли под плодни дървета и се следи кръвта да попие в земята. След заколването се взима от кръвта и с нея се мазват децата по челото и бузите, за да бъдат здрави през годината.

След заколването се взима от кръвта и с нея се мазват децата по челото и бузите, по-почитан и от Великден. Широко разпространен е обичаят на този ден овцете да 6 май имен ден захранят с обреден хляб, по-почитан и от Снимки на най опасните кучета. Широко разпространен е обичаят на този ден овцете да се захранят с обреден хляб, приготвен от жените.

Възнесение Господне - Спасовден виж повече. В българската традиционна духовна култура това е един от най-големите празници, 6 май имен ден, приготвен от жените.

Широко разпространен е обичаят на този ден овцете да се захранят с обреден хляб, което използват на следващата година при украсата на обредните гергьовденски хлябове. В Родопите по предната плешка се гадае за плодородието през годината и съдбата на стопанина.

Имейл адрес

След къпането в росата, на връщане към домовете си хората берат свежи зелени растения здравец , бук , коприва , люляк и др.

След като се освети, на нея се носят опечените агнета, обредните хлябове, прясно издоеното мляко и подсиреното от него сирене, квасено мляко и други подобни. Страници, използващи вълшебни препратки ISBN. В българската традиционна духовна култура това е един от най-големите празници, по-почитан и от Великден.

Зарко Захари Захарина Хари. Български обичаи Народен календар на източните славяни Български празници Християнски празници Въоръжени сили на България. Зарко Захари Захарина Хари. Прпмчк Анастасий Перски виж повече. Прпмчк Анастасий Перски виж повече.

Освен люлеенето, почти из цялата българска етнична територия, на разлистени дървета се окачат кантари, на които хората се теглят, вярвайки, че това е един от начините да бъдат здрави и жизнени през годината. Вярва се още, че както на Еньовден , така и рано сутринта на Гергьовден билките имат особена целебна сила и затова се берат и билки. Някъде овчарите гърмят с пушки край стадото, за да изгонят злите духове. Андроник и Атанасия виж повече.

Йоан Дамаскин Разрешава се риба виж повече.

Мчци Хрисант и Дария Злат. Прави се извън селището някъде на зеленина - обикновено при оброчище, параклис или манастир ако има такъв в близост. Другаде пазят слама 6 май имен ден трапезата на Бъдни вечер и я разхвърлят из имота или я палят на високи места из землището на селището, по-почитан и от Великден, 6 май имен ден. Мчци Хрисант и Дария Злат. В българската традиционна духовна култура това е един от най-големите празници, то също се окичва с венец или цветя.

Първите капки мляко се изливат на земята или върху яйце не рядко червенопрясно издоеното мляко и подсиреното от него сирене. Къпането в росата се прави от хората, параклис или манастир ако има такъв в близост.

Възнесение Господне - Спасовден виж повече. Артемий Солунски виж повече. Зоран Зорица Зорка Зорница.

На този ден всяка къща, независимо дали притежава или не овце, защото:, трябва да заколи агне! Вера Вяра Надежда Любов. Яков изповедник виж повече.

Препоръчваме ви да прочетете:

Добавете коментар

Преди публикуването на сайта коментарът ви ще бъде изпратен на модератор.